Onderstaande merken heb ik getest en beoordeeld

Tips voor het kopen van het beste collageen supplement

Nicol Jansen

Diëtist en voedingsdeskundige

Er zijn tegenwoordig veel merken collageen op de markt. Verschillende merken, verschillende ingrediënten, verschillende prijzen.  Helaas worden retailbedrijven extreem goed in online marketing. Ze hebben belangen om een product te promoten in plaats van echte informatie te verstrekken. Daarom lees je zelden een negatief woord over eventuele supplementen.

Ik ben een gediplomeerd voedingsdeskundige en diëtist in Rotterdam waar ik mijn eigen praktijk draai.

Toen ik 6 jaar geleden begon met het gebruik van Collageen stond ik voor hetzelfde probleem als velen van jullie nu. Ik heb ondertussen veel over collageen gelezen, veel merken getest en in mijn dagboek de bevindingen bij gehouden. Alle recensies die je op deze site ziet zijn door mij een aantal maanden getest. Ik moet zeggen “de verschillen zijn groot”. Lees hieronder mijn eerlijke bevindingen van de meest populaire collageen merken.

Waar test ik op ?

Wat erg belangrijk is, is dat de collageen moleculen extreem klein zijn. Het gemiddelde ligt op 3000- 6000 Dalton, maar hoe kleiner hoe beter. Denk bijvoorbeeld aan 2000 dalton of kleiner zodat ze goed worden opgenomen door het lichaam en niet worden verteerd, want daar heb je niks aan. Je moet bij veel merken vaak veel grammen collageen poeder innemen omdat misschien wel 90% gewoon wordt verteerd door het lichaam, de moleculen zijn in dit geval vaak 6000 dalton of zelfs groter. Zonde! Het is niet het volume aan gram wat de doorslag geeft maar de grootte van de moleculen. Verder moet het gehydrolyseerd collageen zijn anders heb je er helemaal niets aan. Ik heb dan ook alleen maar gehydrolyseerde collageen merken getest. dat begrijp je. Ook prettig is de toevoeging van Vitamine C wat de collageenstimulatie op gang brengt. Verder kijk ik naar de prijs t.o.v. de kwaliteit en naar de verpakking. Poeder wat hermetisch is afgesloten komt zuiver aan in je lichaam, de ingrediënten blijven in dit geval 100% werkzaam. Ga je voor een pot die telkens open en dicht gaat? Dan komt er licht, vocht en zuurstof bij, wat afbraak kan doen aan het product en de werkzaamheid van de ingrediënten. Mijn voorkeur heeft dus collageen in een sealed zakje of stick, alles lekker afgesloten en ook veel makkelijker in het dagelijks gebruik. Maar uiteraard is dit een persoonlijke keuze.

 

test 1.

6.2 / 10

Lucovitaal Super Collageen

Lucovitaal super collageen is een collageen peptide van een gras rund wat vaak met grote kortingen wordt verkocht bij kruidvat, maar ook andere online drogisten. De prijs ligt normaal op 30 euro per verpakking en daar krijg je 54 gr collageen voor. Ik heb het 2 maanden gebruikt, maar de dosis van 2.5 gram per dag is echt te weinig. Ik zag mijn huid weer slapper worden. Lucovitaal heeft wel extra vitamine C en Hyaluronzuur 20mg bij iedere dosis zitten, dus dat is een pluspunt. De kwaliteit van het collageen is in orde maar je doet met 1 verpakking maar 20 dagen en krijgt dan 2.5 gram binnen. Je krijgt dan misschien een grote korting, maar value for money is het niet.

Dit product is echt voor mensen die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Geen aanrader als je echt structureel iets aan de kwaliteit van je huid wilt doen.

Algemene Oordeel

6.2 / 10

Consumenten reviews
41/100 positief

Meest voorkomende klacht
Niet krachtig

Prijs kwaliteitsverhouding
Gemiddeld

Consumentenprijs
30 euro voor 20 dagen gebruik

test 2.

8.0 / 10

Vital Supply Collageen

In September aangevangen met Vital Supply Collageen, dit heette vroeger Niche4Health. Het is een gehydrolyseerd rundercollageen type 1 wat als poeder in een pot wordt aangeboden. Het is verrijkt met vitamine C en D wat in de basis een prima toevoeging is. Vitamine C stimuleert de aanmaak van Collageen door het lichaam dus daar kan je niet genoeg van binnenkrijgen. Er zit totaal 250 gram in een verpakking waar je 25 dagen mee doet volgens de producent. Het collageen type 1 Peptan collageen is van goede kwaliteit en wordt redelijk tot goed opgenomen. Het is prima te drinken/mixen, al vind ik het met water vies.  Vital Supply bied dus 10 gram Peptan collageen wat een prima hoeveelheid is gezien de resultaten die er mee zou kunnen behalen. Ik vond na 15 dagen alleen dat mij pot inhoud klonterig werd. Het collageen loste ook niet lekker meer op. Ik heb mijn 2e pot nu afgerond en kan concluderen dat de verpakking of mix van ingredienten nog wat te wensen overlaat. Overal een prima product samenstelling. De inhoud deed ik overigens geen 25 dagen mee helaas. Ik kwam niet verder dan 17 dagen.

Algemene Oordeel

8.0 / 10

Consumenten reviews
Redelijk tot goed

Meest voorkomende klacht

Prijs kwaliteitsverhouding
Redelijk

Consumentenprijs
25 euro voor effectief 25 dagen gebruik maar eigenlijk is dit 17 dagen.

test 3.

9.5 / 10

RevitalTrax Anti-aging Collagen Complex

RevitalTrax Anti-aging Collageen Complex is een solide product met een uitstekende mengbaarheid. Het beschikt over een gepatenteerd collageen genaamd VERISOL® Bioactieve Collageen Peptiden® van de Duitse fabrikant Gelitha. Het is gepatenteerd op zijn krachtige werking en goede opneembaarheid. Deze bioactieve collageen peptides type 1 worden geserveerd in een zakje zodat het makkelijk is in gebruik. Je giet het zakje leeg in een lekker sapje of een thee, mixt het en drinkt het op. Een zakje bevat 5 gram bioactive collageen van zijn beste soort. Revitaltrax heeft ter ondersteuning ook nog Ester- C (gepatenteerde vitamine C soort) 400 mg en zink 100mg toegevoegd. Dit om het collageen nog beter opneembaar te maken. Speciaal bij het Revitaltrax product is dat ze er Biotine aan toegevoegd hebben. 2 mg zelfs. Dit is 6x de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Je haar wordt voller en je nagels gaan ervan groeien als kool. Gelukkig plas je alles wat je niet nodig hebt aan biotine gewoon weer uit. Het wordt dus niet opgenomen door het lichaam.

De keuze van Biotine is opvallend, want de familie Kardashian promoot een zeer succesvol product in de US waar ook 5 mg Biotine als hoofdbestanddeel in zit, namelijk Sugerbearhear.

Ik heb totaal 70 zakjes gebruikt van Revitaltrax en ik moet zeggen dat dit product bij mij erg goed werkte, de combi van de ingrediënten en de kracht van het collageen maken het verschil. Tip: mix het wel met een sapje want er zit een droge smaak aan.

Algemene Oordeel

9.5 / 10

Consumenten reviews
89 van de 100 positief

Meest voorkomende klacht
Niet volledig smaakloos

Prijs kwaliteitsverhouding
Zeer goed

Consumentenprijs
39 euro voor 30 dagen gebruik

test 4.

6.4 / 10

Vitamine per post.nl

Vitamine per post.nl Collageen Complex is een collageen van het Type 2 wat dus niet identiek is aan het collageen wat ons eigen lichaam aanmaakt. Dat is Type 1. Het is een collageen uit kippenkraakbeen. In de verpakking van vitamine per post zit totaal 42 gram = 60 capsules.  Hiervan is slechts 30 gram collageen (Biocell Collageen). Dit is dus extreem weinig collageen wat er in deze verpakking zit. In 1 capsule zit 500mg, je moet 2 capsules per dag nemen dus dat is 1 gram per dag wat je binnen krijgt. Verder zit er per 2 capsules 200mg Ester-C en 100 mg Hyaluronzuur in.

De producent geeft aan dat BioCell Collagen een gepatenteerd productieproces ondergaat, Bio-Optimization™, dat de moleculaire grootte aanzienlijk verkleint waardoor het beter wordt opgenomen. Je hebt er dus minder van nodig is de gedachte. Echter 1 gram per dag is wel heel erg weinig. Ik heb er persoonlijk moeilijk een mening over kunnen formuleren omdat ik in deze periode ook ziek ben geweest.

Ik ben geen voorstander van Type 2 collagenen, maar van Type 1 omdat dit het dichtst bij onze eigen collageen kwaliteit komt. Ook ben ik geen voorstander van een collageen in pilvorm omdat je zo nooit de gewenst hoeveelheid kan binnenkrijgen. Kortom, niks voor mij.

Algemene Oordeel

6.4 / 10

Consumenten reviews
Moeilijk te vinden

Meest voorkomende klacht
Niet krachtig

Prijs kwaliteitsverhouding
Slecht

Consumentenprijs
25 euro voor 30 dagen gebruik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.