Tips voor het kopen van het beste collageen supplement

Nicol Jansen

Diëtist en voedingsdeskundige

Er zijn tegenwoordig veel merken collageen op de markt. Verschillende merken, verschillende ingrediënten, verschillende prijzen.  Helaas worden retailbedrijven extreem goed in online marketing. Ze hebben belangen om een product te promoten in plaats van echte informatie te verstrekken. Daarom lees je zelden een negatief woord over eventuele supplementen.

Ik ben een gediplomeerd voedingsdeskundige en diëtist in Rotterdam waar ik mijn eigen praktijk draai.

Toen ik 6 jaar geleden begon met het gebruik van Collageen stond ik voor hetzelfde probleem als velen van jullie nu. Ik heb ondertussen veel over collageen gelezen, veel merken getest en in mijn dagboek de bevindingen bij gehouden. Alle recensies die je op deze site ziet zijn door mij een aantal maanden getest. Ik moet zeggen “de verschillen zijn groot”. Lees hieronder mijn eerlijke bevindingen van de meest populaire collageen merken.

Onderstaande een selectie van de geteste merken.

Waar test ik op ?

Wat erg belangrijk is, is dat de collageen moleculen extreem klein zijn. Het gemiddelde ligt op 3000- 6000 Dalton, maar hoe kleiner hoe beter. Denk bijvoorbeeld aan 2000 dalton of kleiner zodat ze goed worden opgenomen door het lichaam en niet worden verteerd, want daar heb je niks aan. Je moet bij veel merken vaak veel grammen collageen poeder innemen omdat misschien wel 90% gewoon wordt verteerd door het lichaam, de moleculen zijn in dit geval vaak 6000 dalton of zelfs groter. Zonde! Het is niet het volume aan gram wat de doorslag geeft maar de grootte van de moleculen. Verder moet het gehydrolyseerd collageen zijn anders heb je er helemaal niets aan. Ik heb dan ook alleen maar gehydrolyseerde collageen merken getest. dat begrijp je. Ook prettig is de toevoeging van Vitamine C wat de collageenstimulatie op gang brengt. Verder kijk ik naar de prijs t.o.v. de kwaliteit en naar de verpakking. Poeder wat hermetisch is afgesloten komt zuiver aan in je lichaam, de ingrediënten blijven in dit geval 100% werkzaam. Ga je voor een pot die telkens open en dicht gaat? Dan komt er licht, vocht en zuurstof bij, wat afbraak kan doen aan het product en de werkzaamheid van de ingrediënten. Mijn voorkeur heeft dus collageen in een sealed zakje of stick, alles lekker afgesloten en ook veel makkelijker in het dagelijks gebruik. Maar uiteraard is dit een persoonlijke keuze.

 

6.7 / 10

Mardanti Collageen

Mardanti collageen is een gehydrolyseerd viscollageen wat als poeder in een pot wordt aangeboden. Er zit totaal 150 gram in een verpakking waar je 30 dagen mee doet volgens de producent. Het collageen type 1 Peptan collageen is van goede kwaliteit. En wordt redelijk tot goed opgenomen. Er zijn nog diversen andere ingrediënten toegevoegd aan de verpakking waaronder vitamine C, wat uitstekend werkt als collageen stimulator. Ik vond de smaak in orde, prima te drinken/mixen in een sapje. Echter na enig speurwerk vond ik het opmerkelijk te constateren dat de studies die gedaan zijn rondom dit collageen type allemaal uitgaan van een inname van 10 gram per dag om bepaalde resultaten te halen. Mardanti bied maar 4.8/5 gram per dag aan. Volgens mij betekend dit dat je de resultaten die de producent wetenschappelijk heeft vastgelegd nooit zult halen met dit product. Je neemt simpel weg te weinig in per dag om de resultaten te behalen. Grootte min voor mij. Verder vindt ik het afmeten van 5 gram met bijgeleverde maatschep eigenlijk niet te doen, 5 gram is veel te weinig om exact met zo’n maatschep af te meten. Kortom: ben niet zo enthousiast. 

Algemene Oordeel

6.7 / 10

Consumenten reviews
Redelijk

Meest voorkomende klacht
Niet krachtig genoeg

Prijs kwaliteitsverhouding
Matig tot slecht

Consumentenprijs
29 euro voor effectief 30 dagen gebruik maar eigenlijk is dit 15 dagen.

7.4 / 10

Vital Proteins collagen peptides orig

Vital Proteins collageen peptides wordt gepromoot door de bekende ster Jennifer Aniston, het bevat 576g collageen peptiden poeder met een neutrale smaak. Ik heb 2 volledige potten verbruikt nu en kan mijn bevindingen met je delen. Er wordt geadviseerd door de producent om 20gr per dag te nemen.  Je doet dus circa 27-28 dagen met een pot van 40 euro theoretisch. Ik persoonlijk vind dat lastig met bijgeleverde schep 20 gr af te meten. Je schept vaak veel te veel waardoor je pot sneller leeg is dan je denkt. Bij mij was dit al na 20 dagen. Nadeeltje. Over de collageen kan ik weinig zeggen. 20gr per dag is extreem veel dus het zegt denk ik iets over de kwaliteit dat je er zoveel van moet innemen. Verder vindt ik die potten met lospoeder ook niet echt hygienisch. Er komt iedere keer dat je hem opent licht, lucht en vocht bij wat volgens mij de kwaliteit ook doet afnemen. Collageen in een luchtdicht gesloten zakje heeft toch mijn voorkeur. Er komt dan pas lucht etc bij net voordat je het gebruikt. Dit is natuurlijk mijn persoonlijk voorkeur dat zegt niks. Value for money is prima verder.

Algemene Oordeel

7.4 / 10

Consumenten reviews
Redelijk goed

Meest voorkomende klacht

Prijs kwaliteitsverhouding
Redelijk goed

Consumentenprijs
40 euro voor effectief 20-27 dagen gebruik

9.5 / 10

RevitalTrax Anti-aging Collagen Complex

RevitalTrax Anti-aging Collageen Complex is een solide product met een uitstekende mengbaarheid. Het beschikt over een gepatenteerd collageen genaamd VERISOL® Bioactieve Collageen Peptiden® van de Duitse fabrikant Gelitha. Het is gepatenteerd op zijn krachtige werking en goede opneembaarheid. Deze bioactieve collageen peptides type 1 worden geserveerd in een zakje zodat het makkelijk is in gebruik. Je giet het zakje leeg in een lekker sapje of een thee, mixt het en drinkt het op. Een zakje bevat 5 gram bioactive collageen van zijn beste soort. Revitaltrax heeft ter ondersteuning ook nog Ester- C (gepatenteerde vitamine C soort) 400 mg en zink 100mg toegevoegd. Dit om het collageen nog beter opneembaar te maken. Speciaal bij het Revitaltrax product is dat ze er Biotine aan toegevoegd hebben. 2 mg zelfs. Dit is 6x de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Je haar wordt voller en je nagels gaan ervan groeien als kool. Gelukkig plas je alles wat je niet nodig hebt aan biotine gewoon weer uit. Het wordt dus niet opgenomen door het lichaam.

De keuze van Biotine is opvallend, want de familie Kardashian promoot een zeer succesvol product in de US waar ook 5 mg Biotine als hoofdbestanddeel in zit, namelijk Sugerbearhear.

Ik heb totaal 70 zakjes gebruikt van Revitaltrax en ik moet zeggen dat dit product bij mij erg goed werkte, de combi van de ingrediënten en de kracht van het collageen maken het verschil. Tip: mix het wel met een sapje want er zit een droge smaak aan.

Algemene Oordeel

9.5 / 10

Consumenten reviews
89 van de 100 positief

Meest voorkomende klacht
Niet volledig smaakloos

Prijs kwaliteitsverhouding
Zeer goed

Consumentenprijs
39 euro voor 30 dagen gebruik

7.2 / 10

Oslo Skin Labs "The Solution

The Solution van Oslo Skin Labs is een hoogwaardig collageenpoeder zonder toevoegingen. Het bestaat uit 100% VERISOL collageen van het rund. Het is vrij van gluten en gmo. De smaak is neutraal.   Persoonlijk begrijp ik niet waarom dit product zo duur is want het bevat maar 1 collageen ingredient en verder geen toevoegingen. Dit collageen type wat Oslo Skin Labs gebruikt heet Verisol en dat type is ook in diverse andere producten te vinden die veel voordeliger zijn.  Bijvoorbeeld Revitaltrax Collageen Complex of Nutraskin

Bij Revitaltrax krijg je 30 sticks x 5 gram Verisol collageen + Zinc + Ester C + Biotine voor je haar. (39 euro) Bij Nutraskin 20 sticks x 7.5 gr voor 39 euro. Bij Oslo Skin Labs krijg je 28 sticks x 2.5 gram Verisol collageen voor 39,80 (abonnement). Al met al een dure oplossing als je gaat kijken naar het netto aantal grams wat je krijgt voor welke prijs. 

Algemene Oordeel

7.2 / 10

Meest voorkomende klacht
Duur 

Prijs kwaliteitsverhouding
Matig

Consumentenprijs
39 euro voor 28 dagen gebruik. Is wel abonnement dan.

Wil je graag alle door mij geteste collageen producten zien?

1 comment

  1. sandra

    Hallo allemaal, ik gebruik collalift. Die zie ik er niet bij staan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

[wp_ad_camp_3]