Collageen voor een stevige huid zonder rimpels

Rimpels, op den duur kunnen we er niet aan ontkomen, maar door de collageenvorming te ondersteunen kun je ze misschien wel verminderen. Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit, dat onderdeel is van ons bindweefsel. Het zorgt voor de elasticiteit en stevigheid van onze huid. Er bestaan meer dan 25 verschillende soorten collageen. Ongeveer 90% van ons collageen bestaat uit type 1 collageen. We associëren collageen vooral met onze huid, maar het zit ook in onze botten, pezen, kraakbeen en tanden. Voldoende collageen is van essentieel belang voor een mooie gezonde huid die stevig en soepel is.

Wat we moeten weten over collageen

  1. Zorgt voor een stevige huid
  2. Bestaat uit ketens van aminozuren
  3. Helpt rimpels voorkomen
  4. Heeft antioxidanten nodig voor bescherming tegen vrije radicalen
  5. Heeft vitamines nodig voor de ontwikkeling
  6. Wordt verwerkt in cosmetische producten

Rimpels

Rimpels zijn een teken van ouderdom en er wordt dan ook van alles aan gedaan om ze maar niet te krijgen of om ze te verminderen. Er wordt veel gesmeerd en er zijn zelfs speciale lichttherapieën die de vorming van collageen zouden stimuleren. Daarnaast zijn er speciale collageenfillers om rimpels mee op te vullen. En natuurlijk de dure botoxinjecties niet te vergeten.

Ook zijn er collageenpoeders die je kunt oplossen in water zodat je ze kunt drinken. Deze bestaan uit collageenhydrolysaat dat afkomstig is van vissen. Dit type collageen heeft de meest zuivere vorm en een structuur die het meeste op die van onze huid lijkt. Het wordt door ons lichaam opgenomen en gebruikt bij de collageenvorming in het bindweefsel van de huid. Je kunt hiermee de huid helpen om stevig te blijven en rimpelvorming tegen te gaan.

Dit moet je weten over collageen:

1. Zorgt voor een stevige huid

De huid bestaat uit twee verschillende lagen. De opperhuid (epidermis) vormt een natuurlijke barrière tegen chemische stoffen en beschermt ons tegen bacteriën, schimmels, virussen en uv-straling van de zon. De lederhuid (dermis) zorgt voor stevigheid. In deze laag zit het bindweefsel, bestaande uit de eiwitvezels collageen en elastine.

2. Bestaat uit ketens van aminozuren

Ons bindweefsel bestaat voor 70% uit collageen. Dit wordt gemaakt door zogenaamde fibroblasten. De structuur bestaat uit tropocollageen-eenheden die met elkaar verbonden zijn, en uit drie rond elkaar verstrengelde polypeptideketens. Deze zijn vooral opgebouwd uit de aminozuren glycine, hydroxyproline en proline, maar ook alanine, arginine, glutaminezuur en asparaginezuur komen veelvuldig voor. De rond elkaar verstrengelde ketens vormen de collageenvezels die de huid stevigheid geven.

3. Helpt rimpels voorkomen

Als we jong zijn wordt er voldoende collageen gemaakt om de huid stevig en soepel te houden. Vanaf ons 25e levensjaar wordt er steeds minder collageen aangemaakt en helaas is dat de oorzaak van het ontstaan van rimpels. De huid wordt ouder en slapper en zakt als het ware in elkaar. Zo ontstaan er rimpels die toenemen naarmate we ouder worden. Er zijn verschillende factoren die dit proces versnellen, denk aan stress, roken en uv-straling van de zon. Voldoende collageen kan helpen rimpels te voorkomen.

4. Heeft antioxidanten nodig voor bescherming tegen vrije radicalen

Vrije radicalen zijn schadelijke stofjes die ontstaan bij processen in ons lichaam en door externe factoren zoals stress, roken en uv-straling van de zon. Collageen is erg gevoelig voor deze vrije radicalen, ze beschadigen de collageen- en elastinevezels waardoor de huid slapper wordt en rimpels kunnen ontstaan. Ook verstoren ze het proces van de celvernieuwing. Vitamine E, vitamine C en groene thee extract zijn sterke antioxidanten die kunnen helpen vroegtijdige huidveroudering te voorkomen doordat de collageenvezels minder snel beschadigen en daardoor hun stevigheid behouden. Voldoende antioxidanten beschermen collageen tegen vrije radicalen.

5. Heeft vitamines nodig voor de ontwikkeling

Voor de vorming van collageen is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten om ervoor te zorgen voldoende vitamines binnen te krijgen. Deze bevorderen de aanmaak van collageen. Vitamine A voorkomt de afbraak van collageen en is direct betrokken bij de vorming ervan. Vitamine C is verantwoordelijk voor de sterkte van de collageenvezels. Bij gebrek aan voldoende vitamine C ontstaan instabiele collageenvezels.

6. Wordt verwerkt in cosmetische producten

Er wordt vaak collageen toegevoegd aan cosmetische producten bij het bestrijden van rimpels maar onze huid kan geen collageen van buitenaf opnemen. Gelukkig heeft het wel de eigenschap water aan te trekken waardoor het uitstekende hydraterende eigenschappen heeft. Vermengd in een crème breng je een dun laagje collageen aan op de huid dat hydraterend werkt en dat is goed voor de huid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.